Staal vstřelil stý gól v NHL a Pens zvítězili 4:1

V sobotním utkání Penguins porazili hlavně díky skvělému výkonu ve třetí třetině rivala z New Jersey 4:1. O odva góly se postaral Jordan Staal, po jednom přidali Chris Kunitz a James Neal.

První třetinu vyhrál Pittsburgh 1:0 díky gólu Jordana Staala. Ten se prosadil v sedmé minutě při přesilové hře pohotovou střelou z první z levého kruhu. Střelu, která si našla cestu do horního růžku branky Johana Hedberga, ještě mírně tečoval obránce Anton Volchenkov.

Devils mohli vyrovnat asi čtyři a půl minuty před koncem třetiny, když na Marca-Andre Fleuryho, který v tomto utkání hájil branku Penguins, najížděl osamocený útočník Adam Henrique. Fleury předvedl výborný zákrok levým betonem a zamezil tak jednadvacetiletému útočníkovi New Jersey vstřelit jeho první gól v NHL.

Druhou třetinu měli pod svou taktovkou hráči Devils, ze svého tlaku, kdy se prosazovali hlavně střelami od modré nebo ve skrumážích před brankou, však žádný gól nevytěžili. Asi v pětatřicáté minutě utkání mohl z ojedinělé šance Penguins zvýšit vedení Pascal Dupuis, který si pěkně najel na přihrávku Jordana Staala zpoza branky. Z mezikruží však mířil vedle, stejně jako o několik minut později Matt Cooke.

To co, se Tučňákům nepodařilo ve druhé třetině, si vynahradili v té třetí, která začala obrovskou šanci Jamese Neala. Ten byl po přihrávce zpoza branky na chvíli osamocen na hranici brankoviště, kde vyčkával na pohyb brankáře Hedberga, který nakonec ve spolupráci s obráncem Tallinderem tuto šanci zneškodnil.

V čase 40:37 dostali po vysoké holi v obličeji Steva Sullivana Penguins šanci v podobě čtyřminutové přesilové hry, když na trestnou lavici odešel jejich bývalý hráč Petr Sýkora. V ní po nedůrazu ve vlastní obranné třetině inksovali z hole Patrika Eliáše, hráče, který měl místo Sýkory sedět v boxu pro vyloučené. Byla to totiž jeho hůl, která se ocitla ve tváři Sullivana.

Inkasovaný gól Tučňáky nijak nerozhodil, během stejné přesilovky totiž ještě stihli zásluhou Chrise Kuntitze a jeho střele z první z pravého kruhu po přihrávce Kristophera Letanga zvýšit na 2:1.

"Oproti minulému roku jsme hodně věcí zjednodušili. Více teď střílíme a dobře si přihráváme. Vezmeme si to, co nám ostatní týmy nabídnou, je skvělé, že se nám při speciálních situacích daří," prozradil příčiny zlepšení předilových her obránce Kristopher Letang, který si připsal asistenci na Kunitzův gól.

Na 3:1 zvyšoval o minutu později po špatném střídání Devils a nádhrené individuální akci svým druhým gólem v zápase a jubilejním stým v NHL Jordan Staal. Ten backhendovou kličkou obelstil jak útočníka Bryce Salvadora tak i brankáře Hedberga a s přehledem zavěsil.

"Cítil jsem se dnes dobře. Nohy se cítly dobře, ruce se cítily dobře, prostě dobrý zápas. Bylo to vzrušující, když v hale ohlásili gól číslo sto. Je to hezký milník, ale já chci jet dál," komentoval svůj dnešní výkon i stý gol Jordan Staal.

Čtvrtý gól přidal po najetí z rohu a následné střele James Neal, vstřelil tak sedmý gól v sedmém zápase a znovu tak dohnal Philla Kessela, který ve svém zápase také skóroval, na čele tabulky střelců NHL.

V závěru asi nejlepší třetiny, kterou Pittsburgh v letošní sezóně odehrál nastřelil Kristopher Letang střelou od modré břevno.

V celém zápase opět zářil brankář Marc-Andre Fleury, který pochytal třiadvacet střel soupeře a měl skoro šestadevadesáti procentní úspěšnost zákroků. Týmu pomohl zejména ve druhé třetině, které se jeho spoluhráčům moc nepovedla.

"V každém utkání nás podrží. Pokaždé vytáhne nějaký důležitý zákrok. Vím, že zase bude říkat, jak mu pomáhají obránci blokováním střel, pravda ale je, že je naším nejlepším hráčem. Musíme mu pomáhat dobrou hrou okolo něj a nepouštět soupeře do druhých a třetích šancí," pochválil svého brankáře útočník Chris Kunitz.

Kaňkou na skvěle zvládnutém zápase zůstalo zranění obránce Zbyňka Michálka, který odstoupil ve třetí třetině poté, co byl při obranném zákroku nastřelen pukem do ruky. Snad to nebude nic vážného, jeho současný stav je neznámý.

Michálek zblokoval střelu a podstoupí vyšetření. Uvidíme, jak na tom bude, má poraněnou ruku," neprozradil v podstatě nic nového trenér Bylsma.

23. 10. 2011, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Craig Adams 1977 (Brunej, 47 let)

Doug Shedden 1961 (Kanada, 63 let)
Victor Ignatjev 1970 (Lotyšsko, 54 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13475 hlasů, 20% (13475)
T.J. Oshieho
13057 hlasů, 20% (13057)
Martina St. Louise
11203 hlasů, 17% (11203)

Celkem hlasů: 66432
Tento den v minulosti