Souhrn a zajimavosti finalové série

Čtvrtý Stanley Cup za posledních jedenáct let. To je vizitka momentálně nejúspěšnějšího klubu současné NHL. Detroit Red Wings po šesti letech opět vystoupali na vrchol, když si ve finále poradili s Pittsburgh Penguins v poměru 4:2 na zápasy.

Statistický přehled série:

Detroit Red Wings ? Pittsburgh Penguins
Góly celkem: 17:10
Střely celkem: 222:142
Vyloučení celkem: 33:44
Přesilovky celkem: 31:26
Využití přesilovek celkem: 4:5
Góly v oslabení celkem: 0:0

1. zápas: Detroit - Pittsburgh 4:0 (0:0, 1:0, 3:0)
Branky: 34. Samuelsson, 43. Samuelsson, 58. Cleary (Stuart), 60. Zetterberg (Holmström, Lidström). Střely na branku: 36:19. Diváci: 20 066.

Ač na papíře obě mužstva vypadala stejně silná, zkušenosti udělaly v prvním zápase své. Penguins byli v prvním zápase velmi nervózní, což potvrzují neproměněné přesilovky z první třetiny a chyba Marc-Andre Fleuryho při prvním gólu Samuelssona. Detroit kromě první třetiny nezaváhal a Pittsburgh si se zahuštěným středním pásmem nedovedl poradit. Hosté měli při nízkém počtu střel poměrně několik dobrých šancí. Marián Hossa však osm minut před koncem trefil pouze tyč. Red Wings se museli v zápase obejít bez zázračného střelce play-off Johana Franzena.

2. zápas: Detroit - Pittsburgh 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)
Branky: 7. Stuart (Filppula), 12. Holmström (Zetterberg), 49. Filppula (Franzen, Stuart). Střely na branku: 34:22. Diváci: 20 066.

Chris Osgood se druhým shutoutem v druhém zápase finále Stanley Cupu zapsal do historie. Naposledy se něco podobného povedlo v roce 2003 Martinu Brodeurovi. Penguins odjížděli z Joe Louis Arény s gólovým půstem, který trval 135 minut a 57 sekund. Red Wings se navíc dostali do obrovské výhody, neboť vítězství ve dvou úvodních zápasech finále na domácím ledě v historii play-off vždy téměř určitě znamenalo zisk Stanley Cupu (30-1). Nevýrazný výkon opět podal Rus Jevgenij Malkin, který ani jednou nevystřelil na bránu. Penguins nepomohly ani kompletně zpřeházené útoky.

3. zápas: Pittsburgh- Detroit 3:2 (1:0, 1:1, 1:1)
Branky: 18. Crosby (Marián Hossa), 23. Crosby (Marián Hossa, Malone), 48. Hall (Talbot, Roberts) - 35. Franzen (Lidström, Kronwall), 54. Samuelsson (Stuart, Filppula). Střely na branku: 24:34. Diváci: 17 132.

Změna stylu dostala Penguins opět do hry o Stanley Cup. Střeleckou smůlu domácích protrhl až v 18. minutě Sidney Crosby, který po přestávce zvýšil na 2:0. Vítězná branka byla Hallovi pouze připsána. Obránce Kronwall si totiž vstřelil parádního vlastence. Útočník Malkin opět nebodoval, navíc v 56. minutě svým faulem daroval velkou šanci soupeři.

4. zápas: Pittsburgh - Detroit 1:2 (1:1, 0:0, 0:1)
Branky: 3. Marián Hossa (Gončar, Crosby) - 8. Lidström (Rafalski, Dacjuk), 43. Hudler (Helm, Stuart). Střely na branku: 23:30. Diváci: 17.132.

Naději na vyrovnání série překazil svým čtvrtým gólem v play-off Jiří Hudler. K vidění byl zřejmě nejvyrovnanější souboj série, který rozhodly klíčové okamžiky. Vítězný gól Hudlera byl výsledkem precizního forčekingu, zatímco Penguins trestuhodně zahodili přesilovku pět na tři. Mellon Aréna viděla první porážku svého týmu v letošním play-off. "Tučňáci" sice dali první gól, ale také v tomto směru poprvé nebyli úspěšní (11-1).

5. zápas: Detroit - Pittsburgh 3:4 ve třetím prodloužení (0:2, 1:0, 2:1 - 0:0, 0:0, 0:1) Branky: 23. Helm (Maltby), 47. Dacjuk (Zetterberg, Rafalski), 50. Rafalski (Franzén, Zetterberg) - 9. Marián Hossa (Crosby, Dupuis), 15.Hall, 60. Talbot (Marián Hossa, Crosby), 110. Sýkora (Malkin, Gončar). Střely na branku: 58:32. Diváci: 20 066.
Marc-Andre Fleury a Petr Sýkora fenomenálním výkonem oddálili oslavy Stanley Cupu. Brankář Penguins pochytal celkem 55 střel (včetně 24 v prodloužení) a český útočník podruhé v kariéře rozhodl nekonečný zápas play-off. Uznání také patří Maximu Talbotovi, který necelou minutu dokázal vyrovnat. Red Wings byli podle slov trenéra Mika Babcocka značně nervózní a klubová statistika rozhodujících finálových zápasů to potvrdila. Detroit má z těchto duelů statistiku 11-12, což je historicky nejhorší výsledek mezi vítězi Stanley Cupu. Penguins tímto výkonem prokázali, že jsou hodni finálové účasti.
6. zápas: Pittsburgh - Detroit 2:3 (0:1, 1:1, 1:1)
Branky: 26. Malkin (Crosby, Hossa), 59. Hossa (Gončar, Malkin) - 6. Rafalski (Zetterberg, Dacjuk), 29. Filppula (Samuelsson, Kronwall), 48. Zetterberg (Dacjuk, Kronwall). Střely na branku: 22: 30. Diváci: 17.132.

Pozor na zraněné Tučňáky, varoval před zápasem populární komentátor Don Cherry a měl pravdu. Penguins se rozhodli bojovat do posledního dechu, ale tentokráte jim nepřálo štěstí. Zřejmě rozhodující moment se ukázal být vlastní Fleuryho gól, který nešťastně zalehl puk a ten se došoural do brány. Domácí za povzbuzování publika dokázali obdivuhodně snížit a v posledních vteřinách sahali po vyrovnání. Marián Hossa však v poslední vteřině trefil pouze tyč. Detroit získal třetí povýlukový titul a společně s ním slavili také Dominik Hašek s Jiřím Hudlerem. Na straně poražených se ocitl Petr Sýkora.

Co rozhodlo:

Stále omílaný souboj zkušenost vs. dravé mládí se potvrdil. Penguins byli ve finále ze začátku série nervózní a to rozhodlo. Dvouzápasový náskok se již dohnat nedal.
Mizerné výkony Jevgenije Malkina. Ruský útočník až udivoval svou nemohoucností. Ve finále vstřelil jediný gól (šestý zápas) a vyrobil několik naprosto zbytečných chyb.
Vynikající obranná hra Detroitu. Na Osgooda kromě 5. zápasu nešlo více jak 24 střel. Všichni útočníci Red Wings se dokázali spolehlivě vracet, včetně největších hvězd.
Chyby Marc-Andre Fleuryho. Ač byl gólman Pittsburghu chválen za skvělé výkony, několikrát pustil dost laciné góly. To by se ve finále stávat nemělo a v tomto směru byl Osgood lepší.
Stabilní výkony. Red Wings ztratili pátý zápas ve třetím prodloužení, ale v následujícím duelu se dokázali vrátit zpět. Navíc na ledě Pittsburghu.
Góly dávaly všechny útoky Red Wings. Za Penguins pravidelně budovalo pouze duo Crosby ? Malkin, mimochodem dva nejproduktivnější hráči série.

Zajímavosti:

Detroit získal Stanley Cup až v šesti zápasech, což se mu v předchozích třech případech nestalo (1997, 1998 ? 4:0, 2002 ? 4:1)
Jiří Hudler se stal dvacátým Čechem, který vyhrál Stanley Cup.
Penguins v letošním play-off prohráli na domácím ledě pouze dvakrát, vždy ve finále. Ve druhé případě získal Detroit Stanley Cup.
Pět hráčů Red Wings získalo s klubem čtvrtý titul ? Nicklas Lidstrom, Kris Draper, Kirk Maltby, Darren McCarty a Tomas Holmstrom. Chris Osgood vyhrál potřetí (chyběl pouze v roce 2002).
Dan Cleary se stal prvním rodákem z Newfoundlandu, který kdy vyhrál Stanley Cup.
Red Wings všechny letošní série ukončili na ledě soupeře.
V rozhodujících zápasech, kdy jde přímo o Stanley Cup, má Detroit statistiku 11-12, což je nejhorší výsledek mezi kluby NHL.
Dominik Hašek se stal nejstarším brankářem, který kdy vyhrál Stanley Cup. V šestém zápase mu bylo 43 let, 4 měsíce a 6 dnů.
Marc-Andre Fleury dokázal v pátém zápase pochytat 55 střel, což se naposledy povedlo v roce 1998 Olafu Kolzigovi z Washingtonu. Jeho tým ve finále proti Detroitu však nakonec prohrál 5:4 po prodloužení.

Nejlepší hráč série:

Henrik Zetterberg, levé křídlo, Red Wings
V play-off: 22 zápasů 13 gólů + 14 asistencí 27 bodů 16(+/-) 116 střel

Nejproduktivnější hráč letošního play-off si sice ve finálové sérii připsal pouze 5 bodů (1+4), za to však spolehlivě vypomáhal obraně. Ve čtvrtém zápase v klíčové situaci zabránil Sidney Crosbymu ve skórování. Jediný gól mu byl sice připsán (vlastní gól Marc-Andre Fleuryho), ale i tak si svou první Conn Smythe Trophy v kariéře jistě zasloužil. Před Chrisem Osgoodem zřejmě dostal přednost proto, že brankář Red Wings před sebou měl precizní obranu.

Ohlasy trenérů, zajímavé komentáře:

"Nevím, zda to bylo nervozitou, ale dnes jsme jednoznačně podali nejhorší výkon v letošním play-off. Nepřízni osudu jsme již několikrát čelili v základní části, ale vždy jsme se dokázali vrátit." Trenér Penguins Michel Therrien po prvním zápase.

"Proti takovému týmu ještě nehráli. Snažíme se držet puk. Pokud můžeme, tak si puk ponecháme. To je nejlepší způsob obrany. Tomuhle způsobu důvěřujeme. Myslím si, že na něj nejsou zvyklí." Chris Osgood v prvním zápase vychytal shutout.

"Musíme proměňovat šance. Chci říct, že i oni měli jenom několik šancí. Opravdu měli tolik gólových příležitostí? To si rozhodně nemyslím. Měli jich několik a dokázali je proměnit. My jsme místo toho trefili tyč a puky se před bránou od nás odrážely. To je ten rozdíl, abych řekl pravdu. Nemají o mnoho více šancí než my. My je však neproměňujeme." Sidney Crosby po druhém zápase.

"Franzen odvedl dobrou práci, ale úplně stejné to není. Holmstroma od branky nikdy nic nedostalo. Nikdy se ničeho nebál. Franzen je mohutný a silný hráč. Přesto nevím, jak moc je odhodlaný snášet ataky soupeřů." Brooks Orpik komentuje absenci Tomase Holmstroma ve čtvrtém zápase.

"Měli obrovskou šanci vyrovnat.Byla to pro nás velká výzva. Museli jsme se bránit proti tolika talentovaným hráčům, kteří navíc měli dostatek prostoru. Hodně jsme to během letošní sezóny trénovali a jsem rád, že se nám to povedlo i v zápase." Henrik Zetterberg se svými spoluhráči ve čtvrtém zápase ubránil přesilovku pět na tři.

"Štvalo mě, že Sýkora dostal v tak klíčové situaci puk. Věděl jsem, že to dá. Tohle zkrátka umí. Jednou již pro mě podobný zápas vyhrál." Mike Babcock po pátém zápase.

"Za tu dobu, co tu hraji, jsem již třikrát viděl, jak Steve Yzerman zvedá Stanley Cup. Jsem moc pyšný na to, že jsem první Evropan. Jsem pyšný na to, že jsem kapitán Red Wings." Nicklas Lidstrom jako první evropský kapitán přebíral pohár.

"Cítím se naprosto skvěle. Byla to dlouhá sezóna. Když jsme před několika dny prohráli v Joe Louis Aréně, tak to bylo devastující. Dokázali jsme se však vrátit." Henrik Zetterberg.

06. 06. 2008, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Gilles Lupien 1954 (Kanada, 70 let)
Steve Webb 1975 (Kanada, 49 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13474 hlasů, 20% (13474)
T.J. Oshieho
13056 hlasů, 20% (13056)
Martina St. Louise
11201 hlasů, 17% (11201)

Celkem hlasů: 66428
Tento den v minulosti