Souboj nováčků pro Crosbyho

Druhý duel v letošní sezóně proti sobě svedli Alexander Ovechkin a Sidney Crosby, když se opakoval scénář z prvního utkání, kdy tým letošní jedničky draftu porazil dnes stále většího favorita na zisk Calder Trophy Alexandra Ovechkina. Je však souboj rozhodnutý? Nikoli a dnes se vyrovnanost opět potvrdila.

Avšak hokej je týmový sport a Crosby sám neukončil desetizápasovou šňůru bez vítězství. Nicméně tohle byl hlavně duel individualit, když zraky všech se ubíraly především na poslední jedničky draftu. Kdo vyhrál? Jednoznačně Crosby, který nasbíral nejvíce bodů za zápas v dosavadní kariéře v NHL, a dovedl tým k největšímu vítězství od 13. dubna 2000, kdy Penguins porazili rovněž Washington 7:0. Je tak jednodušší mluvit o lehkém vítězství než rozebírat další těsnou prohru.

?Je to vždycky frustrující, když prohrajete tolik zápasů za sebou,? řekl Crosby. ?Byl to úžasný večer. Všechno nám vycházelo. Konečně se věci začaly ubírat našim směrem.? Vítězství ukončilo sérii 10 zápasů bez bodu a vylepšilo týmu statistiku na 12-29-9. Bylo to první vítězství od 3. ledna a první vítězství doma od 31. prosince. Penguins se nyní pokusí zvítězit další zápas, což by se jim povedlo potřetí v sezóně. Dnes je čekají New York Islanders. Duel byl pochopitelně i soubojem o čelo kanadského bodování nováčků, když Crosby vstřelil šestou branku Penguins a přidal tři asistence, čímž dosáhl 58 bodů za sezónu. Ovechkin, který vstřelil čestnou trefu hostí však má stále pětibodový náskok.

Mladý Rus na utkání hned dvojnásob nebude vzpomínat v dobrém. Kromě prohraného utkání musel ve druhé třetině ustát bolest, kterou mu píchnutím hokejky do slabin způsobil obránce Ryan Whitney. ?Dal jsem mu hokejku mezi nohy a zvedl ji. Bylo to však až moc,? řekl Whitney. ?Nechtěl sem ho seknout. Byla to prostě nehoda.? Ať to bylo záměrné či nikoliv, Whitney přiznal, že si dovede představit jak se Ovechkin cítil. ?Jasně, že se necítil dobře,?řekl. ?Nechtěl bych být na jeho místě.? Whitney byl vyloučen na pět minut, když dalších deset minut obdržel za bitku s Brianem Willsiem. Ovechkin po faulu zůstal více než minutu na ledě, avšak do třetí třetiny opět nastoupil. Po zápase trenér Washingtonu řekl novinářům, že Ovechkin je v pořádku.

Zatímco byl Crosby vyhlášen 1. hvězdou utkání, veteráni Mark Recchi(37 let) a John LeClair(36) nezůstali v mnohém pozadu. LeClair vstřelil první a čtvrtý gól, zatímco Recchi druhý a třetí. ?Vždycky je znát Johnnyho přítomnost před bránou,? řekl Crosby. ?Ale dnes večer mu tam padlo na co šáhl.?

Oba veteráni byli pochopitelně mnohem vstřícnější k diskuzi než v předchozích utkáních. ?Důležité vítězství pro morálku mužstva,? řekl LeClair, jenž v čase 16:55 otevřel skóre zápasu, když propasíroval puk mezi betony Olafa Kolziga. Ovechkin, jak je jeho zvykem, opět na sebe vzal roli spasitele týmu, když vyrovnal ve druhé části na 1:1, avšak Recchi dvěma góly definitivně zvrátil vítězství na stranu Penguins. Navíc 64 sekund před koncem LeClair tečkoval Recchiho střelu a zvýšil již na 4:1. Penguins se v posledních zápasech příliš střelecky nedařilo, avšak dnes v noci opak byl pravdou. Tomáš Surový po nádherné přihrávce Colby Armstronga navýšil vedení již na čtyři branky a za tři minuty přišel moment Sidney Crosbyho. Nádherným gólem, kdy kopnutím do puku obehrál obránce Briana Muira a následně efektivně zavěsil, navýšil vedení Penguins na pět branek. Byla to jeho 24. trefa a zároveň 4. bod v zápase. ?Sid byl nejlepším hráčem na ledě,? řekl Recchi. Účet pro Washington uzavřely trefy Erica Bogunieckiho a Ryana Malone, jenž se trefil za samostatného nájezdu.

Jeho gól tak stanovil největší gólovou produkci za jeden zápas v této sezóně, když předtím trval zápis z 27. října, kdy Penguins v prvním vítězství sezóny porazili Atlantu 7:5. Zároveň pak ve třetí třetině vstřelili více branek než v předchozích třech duelech. ?Hodně hráčů podalo kvalitní výkon,? řekl trenér Michel Therrien. ?Vynikající týmová práce.? Svoji formu však musí potvrdit v dnešním zápase proti Islanders. ?Je skvělé, že to tam každému spadlo,? řekl Crosby. ?Tak to má být.Avšak po jednom zápase nesmíme polevit.?

26. 01. 2006, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Randy Carlyle 1956 (Kanada, 68 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13474 hlasů, 20% (13474)
T.J. Oshieho
13056 hlasů, 20% (13056)
Martina St. Louise
11201 hlasů, 17% (11201)

Celkem hlasů: 66428
Tento den v minulosti