Mario už nestačí

Tým Pittsburghu Penguins byl před sezónou označován za černého koně soutěže, ale po odehraní téměř třetiny zápasů je jasné, že ?překvapení? se konat nebude.

Tým Pittsburghu Penguins byl před sezónou označován za černého koně soutěže, ale po odehraní téměř třetiny zápasů je jasné, že ?překvapení? se konat nebude. Tým kolem božského Maria klopýtá soutěží a hlavní vinu na tom nese právě nedotknutelný kapitán. Tučňáci se krčí až na třináctém místě ve Východní konferenci a mají pouze o dva body více než slaboučký a podceňovaný Washington Capitals. Příčinu neuspokojivých výsledků týmu z města oceli musíme hledat zejména ve špatné obranné činnosti celého mužstva. Pittsburgh letos inkasoval již 106 gólů a to je jasně nejhorší bilance v celé NHL.

Přitom Penguins před sezónou plně využili nových pořádků, které v NHL začaly fungovat. Díky pravidlu o platových stropech bylo možné do Mellon Arény přivést hráče jakými jsou Pállfy, LeClair, Gonchar nebo Recchi. Tito borci, ve spojení s geniálním Mariem a nadějným nováčkem Crosbym, měli znamenat pro soupeře nepřekonatelnou hráz v cestě za vítězstvím. Realita je však jiná. Mario Lemieux, který letos oslavil kulatou 40, je již pouhým stínem toho Maria, kterého jsme znali před výlukou. Pravdou je, že zatím nasbíral ve 23 zápasech 20 kanadských bodů, ale jedním dechem musíme dodat, že většinu svých bodů nasbíral v přesilových hrách. O přínosu pro mužstvo centra s 66 na zádech daleko lépe vypovídá statistika plus/mínus bodů, ve které je Lemieux s mínus 16 body jedním z nejhorších hráčů celé NHL.

V úterním zápase proti Buffalu Sabres se kanadská legenda vrátila do sestavy po krátkém výpadku zaviněným virózou. V utkání Lemieux strávil na ledě přes 17 minut a při porážce 2-3 nezaznamenal žádný bod. Jen tak dokumentoval svou špatnou formu. Je otázkou zda u 66 zafunguje stejná sebereflexe jako nedávno u Bretta Hulla. Je samozřejmě velmi těžké přiznat si fakt, že už na soutěž nestačím, a že pro mužstvo už nejsem přínosem. Je otázkou zda takovéto rozhodnutí může udělat hráč v týmu, ve kterém je prakticky neomezeným vládcem. Největším uměním slavných hráčů je včas skončit kariéru. Zdá se, že Mario nebude jeden z mála, kdo toto umění ovládá. Odejít na vrcholu umí doopravdy málokdo.

30. 11. 2005, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Randy Carlyle 1956 (Kanada, 68 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13474 hlasů, 20% (13474)
T.J. Oshieho
13056 hlasů, 20% (13056)
Martina St. Louise
11201 hlasů, 17% (11201)

Celkem hlasů: 66428
Tento den v minulosti