Crosby jde ve stopách velikánů

Jména dvou největších velikánů moderní historie NHL? Wayne Gretzky a Mario Lemieux. Co tyto dva dnes již bývalé hráče spojuje s mladíčkem Sidney Crosbym? Věk, ve kterém debutovali v All-Star game.

Jména dvou největších velikánů moderní historie NHL? Wayne Gretzky a Mario Lemieux. Co tyto dva dnes již bývalé hráče spojuje s mladíčkem Sidney Crosbym? Věk, ve kterém debutovali v All-Star game. 19 let. Právě tolik let je na světě největší zámořský talent, další prototyp série The Next One. Kolik jich bylo? Posledním byl Eric Lindros, nikdy nedokázal díky zraněním naplnit svůj potenciál. A co teprve Peter Forsberg, kde by tento Švéd dnes asi byl, kdyby byl býval měl stabilnější tělo? A jsme zpět u Crosbyho, tomu se zatím zdravotní potíže vyhýbají, pokud mu vydrží i současná forma, je pravědpodobné, že si připíše na konci základní části bodový součet přesahující hodnotu 130 získaných bodů. Od svých třinácti let je denně sledován kamerami, žije vlastně šestým rokem ve své malé osobní reality show. I proto je mezi Kanaďany nesmírně populární, následující příhoda o tom jasně svědčí... ... Carson Briere, otec Daniela Briera, útočníka Buffala, ihned po zveřejnění soupisky All-Star týmů zavolal svému synovi: "Danieli, Ty budeš hrát se Sidney Crosbym v jednom týmu!"

Crosby však není jen andílek, dokáže se pořádně rozčertit, své by o tom mohl vyprávět Jason Blake, v průběhu minulého týdne, se na něj při zápase Crosby zatvářil doslova vražedně. Ptáte se proč? V zápalu boje, Crosby tak reagoval na ostrý zákrok Ostrovana. Rozhodně se nebojí ohradit se proti hráčům o mnoho starším a zkušenějším. Není žádný zakřiknutý puberťák, není ale ani typický, velkohubý a arogantní Kanaďan. "Emoce k hokeji patří. Je to součást hry, součást divadelního představení," nepochybuje samotný Crosby. Kanadský mladíček má momentálně na kontě 72 bodů, které si připsal během 43 odehraných zápasů, s ohromným náskokem tak vede bodování celé soutěže. Před několika týdny přitom byl daleko za do té doby jasným suvereném, Jaromírem Jágrem, střídání stráží? Výměna na čele pomyslné tabulky byla jakoby symbolická, Crosby převzal na konci roku 2006 štafetu od Jaromíra Jágra, který ji zase obdržel tehdy, v roce 1999, od Wayne Gretzkyho...

Sidney Crosby je nejmladším hráčem historie, kterého zvolili fanoušci do zahajovací sestavy v All-Star game, nutno připomenout, že fanoušci takto volí od roku 1986, a že by se tam zcela jistě podíval i vloni. V minulém ročníku ale All-Star game byla odvolána v důsledku konání Olympijských her v Turíně. Zdatný nástupce velkého Gretzkyho, co říkáte? On sám se však podobnému srovnání brání. "Budu vždy ten první, který Vám řekne, že nový Gretzky neexistuje. Nikdy se nenarodí. Ale občas beru srovnání s tak velkým hráčem, jakým bezesporu Wayne byl, jako kompliment," svěřil se o víkendu novinářům útočník Pittsburghu. Příští víkend opět dojde na srovnání Gretzkyho s Crosbym, oba se spolu utkají tváří v tvář. Great One sice jen jako trenér, ale i přesto bude chtít svými pokyny, svého nástupce potrápit.

Jako druhému "teenagerovi" v historii, se Crosbymu povedlo získat šest bodů v jednom zápase, primát samozřejmě drží Wayne Gretzky. Je jen otázkou, zda-li zopakuje podobný výkon i při All-Star game. "Myslím si, že ano. Je to jeho poprvé a on si to rozhodně náležitě vychutná," domnívá se jeho spoluhráč, zkušený Mark Recchi.

23. 01. 2007, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Dan LaCouture 1977 (USA, 47 let)
Francois Leroux 1970 (Kanada, 54 let)
Ondrej Nemec 1984 (Česká republika, 40 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15285 hlasů, 23% (15285)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13474 hlasů, 20% (13474)
T.J. Oshieho
13056 hlasů, 20% (13056)
Martina St. Louise
11201 hlasů, 17% (11201)

Celkem hlasů: 66427
Tento den v minulosti